Innoveren doe je samen

KJB-bijeenkomst 14 december 2009

Waar: Spinnerij Oosterveld in Enschede

Waarom: Om samen te doen wat je alleen niet kunt

Door Remko Meddeler


Aan het begin van de laatste KJB-bijeenkomst van 2009 voelt ruimte 1.33 van Spinnerij Oosterveld nog kil aan. De - inderhaast opgetrommelde - beamer, de hartelijkheid van de spreker, maar vooral de contacten tussen (aspirant-)KJB'ers zorgen voor snelle verwarming. Nog één keer innovatie als hoofdthema, en dan met name over de enorme versnelling die samenwerking teweeg kan brengen.

IMG_5854.jpg

Ir. Jaap van Tilburg is van vele innovatieve markten thuis, maar staat deze avond voor de zaal ‘to explain the work of VentureLab Twente'. (De voertaal daar is Engels, vandaar.) VentureLab Twente is een bedrijfsontwikkelprogramma voor ambitieuze individuen en teams die willen starten of hun onderneming willen reorganiseren tot een ‘high-tech high potential'. Het programma is mede gebaseerd op de ideeën van Henry Chesbrough, die open innovatie predikt, oftewel innoveren met het besef dat de wereld veel groter is dan die van je eigen organisatie. VentureLab Twente biedt uiteenlopende hulpmiddelen - van kantoor en laboratoria tot geld en cruciale contacten - ‘voor eenlingen of kleine groepjes die antennes uit willen steken naar wat er om hun heen gebeurt, om samen te doen wat je alleen niet kunt.' En daarbij hoeft het echt niet alleen om complexe technologie te gaan.

IMG_5844.jpg

Rick Wildeman is enthousiast over de spreker en zijn onderwerp, maar vindt ook dat er voldoende ruimte voor een prettig gesprek moet zijn: ‘Ik vind het interessant om mensen met passie over hun werk te horen praten. Maar vooral als dat kort en krachtig kan,' - zoals Jan-Jaap Bats deze avond kort zijn Power Network Group introduceerde - ‘want van de gesprekken, het netwerken, na afloop van de presentaties steek ik het meeste op. Ik wil graag weten wat er bij andere KJB'ers leeft en wat hun drijfveren zijn.' Hij roemt de laagdrempeligheid van het KJB en de prima verzorgde ledenavonden, en belooft en passent mee te werken aan het nog dynamischer maken van de vereniging door in 2010 de PR-commissie te komen versterken.

Ergo, 2009 was het jaar om na te denken over innovatie, over nieuwe wegen die kunnen worden bewandeld. Vooral als je dat samen met anderen doet, komen de meest fraaie horizonten in het zicht. Kom dus ook naar de volgende bijeenkomst van het KJB en denk mee.