Bedrijfshuisvesting

KJB-netwerkbijeenkomst 8 februari 2010

Waar: Hotel-Restaurant Savenije in Lonneker

Waarom: Voor waardevolle tips bij het zoeken naar een bedrijfsruimte

Door David Ellerbeck


Op deze KJB-avond hielden Saskia Vreeman en Michaël van Knippenberg een presentatie over bedrijfshuisvesting. Verteld werd onder meer waar je op moet letten bij het zoeken naar een geschikte bedrijfsruimte, welke typen bedrijfsruimten er zijn en dat het belangrijk is dat je zelf nagaat of je bedrijfsaktiviteit is toegestaan op de lokatie.

Saskia besprak de verschillen tussen een regulier kantoorpand en een bedrijfsverzamelgebouw. In het eerste geval betaal je een vast bedrag per vierkante meter per jaar en heb je gezamenlijk afvalafvoer en inbraakbeveiling geregeld. Bij een bedrijfsverzamelgebouw zijn kortere huurperiodes mogelijk en heb je de beschikking over gedeelde faciliteiten op het gebied van kopieermogelijkheden, receptie, telefoon en schoonmaak.

KJB_002.jpg

Voor het bepalen van de juiste huurprijs werd aangeraden om een makelaar of jurist in te schakelen. Michaël kwam met een aantal tips voor het bepalen van de juiste huurprijs: let op de verborgen kosten, controleer het aantal vierkante meters, noteer de meterstanden en onderzoek de markt. Advies is om te kiezen voor een korte huurperiode met een mogelijkheid tot verlengen. Denk eventueel ook aan de waarborgsom, de mogelijkheid tot onderverhuur en de opzegtermijn (zeg altijd schriftelijk op en noteer de opzegtermijn van het huurcontract in je agenda!). Voordat je het contract tekent, gaf Saskia aan, is het van belang om te controleren of het pand goed is opgeleverd en de plattegrond, foto's en de omschrijving kloppen. Mocht het pand gebreken vertonen, dan kan vermindering van de huurprijs alleen plaatsvinden via de kantonrechter.

Mocht je je willen oriënteren: kijk op www.debedrijfsmakelaar.nl voor het actuele aanbod.

Ferdy Masselink voegde toe dat hij onlangs benaderd is door FMT. Bij deze organisatie kun je voor 150 euro per maand kantoorruimte huren. Vergelijk het met een vorm van anti-kraak. Nadeel hiervan is dat de opzegtermijn slechts twee weken is. Mocht je interesse hebben, dan kun je bij Ferdy terecht voor meer informatie.

Al met al was het een interessante avond met een actueel onderwerp! Wilt u ook wat opsteken van en netwerken tijdens een KJB-avond, meld u dan aan voor een volgende bijeenkomst.

KJB_001.jpg