Elkaar vertrouwen is niet voldoende

KJB-netwerkbijeenkomst 13 september 2010

Waar: Hotel-Restaurant Savenije in Lonneker

Waarom: Omdat samenwerken niet zonder risico is

Tekst: Remko Meddeler

Fotografie: David Ellerbeck


KJB_130910_(3).jpgIn het sfeervolle Lonneker is men er waarschijnlijk trots op. Terecht. Want juist omdat ze niet vooroplopen met moderniteiten, paste het gedateerde stekkertje van de projector niet in het moderne computergaatje van Michaël van Knippenberg. En kregen de bijna dertig aanwezigen een loepzuiver verhaal over de juridische aspecten van samenwerking tussen ondernemers zonder de (vaak) afleidende PowerPoint-sheets. Zijn belangrijkste les: aan vertrouwen, aan (hopelijk) goedbedoelde mondelinge garanties heb je niet veel als de samenwerking strandt. "Een garantie is immers even betrouwbaar als degene die hem geeft."

Michaël kon zich goed vinden in de moeite die menig ondernemer heeft om bij een prille samenwerking allerlei complexe zaken, zoals "wiens inbreng is het meest waardevol?" en "hoe nemen we afscheid als het misgaat?", op papier vast te leggen. Maar zijn weerwoord was even helder als treffend: "Als het misgaat en er staat niets zwart op wit, kan dat vervelende en dure gevolgen hebben." Buiten de tip om minimaal - bijvoorbeeld op zijn kantoor - advies in te winnen, gaf Michaël graag zijn stokpaardje voor de (waarschijnlijk zoveelste keer) de sporen: "Als je voor samenwerking in de vorm van een BV kiest, koop dan nooit een lege BV. Je weet immers niet welke lijken er in de kast zitten. Bovendien, de overnameprijs lijkt laag, maar je hebt vervolgens nog geen enkele cent om mee te ondernemen." 

KJB_130910_(2).jpgVoorafgaand aan de presentatie van Michaël gaf Nicoline van der Schaft van Business Meeting Twente - op 16 en 17 november 2010 in het Expo Center in Hengelo - het KJB de primeur: iedere ondernemer die minder dan drie jaar bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven, kan tegen een flink gereduceerd tarief (€ 775 in plaats van minstens € 1.690) een fraaie plek kopen op deze beurs. Er zijn slechts zestien van deze lucratieve plekken beschikbaar, dus moet je er snel bij zijn. Inschrijven kan via dit formulier.

 

 

 

KJB_130910_(5).jpg

Ook tijdens deze eerste nazomerse KJB-avond was er natuurlijk volop gelegenheid om te netwerken. Bijvoorbeeld door kennis te maken met de aspirant-leden én mediabroers Frank en Rob Huizing. Zij zijn er tijdens de volgende bijeenkomst zeer waarschijnlijk ook weer bij. En jij? Je bent van harte welkom!