Het Nieuwe Werken is niet voor legbatterijkippen

KJB-netwerkbijeenkomst 11 april 2011

kjb_nieuwewerken_001.jpgHet Nieuwe Werken staat voor altijd en overal kunnen werken, samen met wie dan ook. Voor velen is het daarom een synoniem voor 'vrijheid, blijheid'. Maar dat is veel te kort door de bocht. Op deze drukbezochte avond in de Hengelose Lansinkveste vertelden organisatieontwikkelaar Peter Roemaat, vastgoedcreatieveling Paul Scholten en sharepointspecialist Giuseppe Levatino over het waarom, waar en hoe van wat gerust de sleutel tot ondernemerssucces in de 21e eeuw mag worden genoemd.


De elevatorpitches van zowel KJB-leden als nieuwe aanwezigen geven altijd een mooi beeld van het gemêleerde Twentse ondernemerslandschap. Het Nieuwe Werken (HNW) blijkt bovendien uitstekend te passen bij deze groep van voornamelijk ZZP'ers. Volgens Peter Roemaat betekent HNW dat je je organisatie vanuit je eigen kracht ontwikkeld. En is dat niet de kern van het zelfstandig ondernemerschap?hetnieuwewerken.jpg

De traditionele organisatie vindt haar oorsprong in het industriële tijdperk en is gebaseerd op de pijlers Command, Control en Communication. Peter weet dat je het daar niet meer mee gaat redden in de 21e eeuw. We moeten onze bedrijfseconomie een nieuwe fundering geven gebouwd op de drie krachtige pilaren Vertrouwen, Verbinding en Vakmanschap. In kleinschalige creatieve samenwerking op zoek naar duurzaamheid en zingeving, is zijn boodschap. Waaraan hij nog net niet de leus 'leve de ZZP'er!' toevoegde.

kjb_hetnieuwewerken_s2m.jpgEen welhaast ultieme plek voor HNW zou de Hengelose variant op het landelijk succesvolle Seats2Meet-concept kunnen zijn. Paul Scholten legde uit dat 'zijn' Creatieve Fabriek een bruisende mix van functies heeft en dat de plek waar vanaf september 2011 op natuurlijke wijze nieuwe verbindingen tot stand komen hier perfect in past. (Klik hier om een filmpje van Seats2Meet Utrecht te zien.)

Gastheer Giuseppe Levatino maakte van de avond een rond geheel door uit te leggen welke ICT-middelen kunnen helpen HNW mogelijk te maken. Zeker als je met meerdere personen op verschillende plekken en momenten aan één en hetzelfde project werkt, is het noodzakelijk een centrale server te gebruiken die de boel bij elkaar houdt. Microsoft's Sharepoint is daar prima toe in staat, maar er zijn ook andere oplossingen beschikbaar.

De avond werd afgesloten met fijne discussies ('Sommige mensen willen graag een legbatterijkip zijn!') en een opmerkelijke IRL #durftevragen-sessie, waarbij zelfs een poging om de overtollige auto van een schoonmoeder te verkopen niet werd geschuwd. En precies dat is wat een KJB-avond zo aantrekkelijk maakt. Kennismaken met elkaar door open en eerlijke discussies over boeiende onderwerpen te voeren. Kom je ook of weer de volgende keer

(tekst: Remko Meddeler)